Stina Dahlin spelar sitt livs bästa basket just nu. 20-åringen agerar utan pardon och attackerar från alla håll. Blir det inte poäng direkt i attacken, tvingar hon fram foul och efterföljande straffkast.

Det gjorde inget att Ta’Rea Cunnigan satt på sidan med en sträckt ljumske.

Inte heller att Hanna Glantz eller Sanna Edström saknades (knä respektive fot).

Dagens ÖB hade ändå krut i massor och kunde enkelt avfärda Norrort med 63-46.

Det fanns massor att vara glad åt i Krister Blomgrens lag. Inte bara på planen utan också vid sidan. Blomgrens (och Elena Popkeys) matchning av laget var exemplariskt.

Alla elva spelare fick rejält med tid. Från 10.01 till 28.52. Det är något som Bloggen gillar.

Självklart finns det matcher där man måste rotera ganska smalt, men vi tror ändå att det går att hitta sekvenser där man på ett smart sätt kan lufta många spelare.

Det finns flera fördelar med ett sånt tänk. Inte minst att man automatiskt får in fräscha ben och kan bibehålla ett högt tempo.

Så var det i dag.

Det var just tempofaktorn som blev avgörande. Tempot och intensiteten i försvar, där ÖB lyckades förträffligt med sin höga press och aggressiva man-man-defensiv.

Norrort tvingades många gånger till sena och stressade avslut på skottklockan – eller också hann man inte skjuta innan densamma hade ljudit.

Försvaret vann matchen. Så är det. Det märks också att Popkeys betoning på en stark fysik börjar betala sig.

Dagens ÖB springer mycket. Det är fin rörelse i laget och den egenskapen kompenserar att man är ”kort i rocken”.

Mest och bäst sprang Elena Popkey och Stina Dahlin. Den sistnämnda var återigen till sin fördel. Ständigt i rörelse, ständigt villig att attackera.

21 poäng, 8 returer och 2 steals på 25 minuter. Dessutom tvingade hon fram nio straffkast. Stina har aldrig varit bättre än hon är just nu.

Roligt också att se Frida Joelsson och Jenny Aronsson ta för sig bra i det färgade området. Deras offervilja i försvar är ett starkt vapen.

Vi blev också glada att se nya Ida Lundgren och Emma Strand få 15 minuter på golvet. Att Emma brände 5/5 skott gör inget. Viktigare är att hon och Ida spelade med energi och vilja.

Sedan är det förstås enormt imponerande att se Popkey styra spelet med sin speciella stil. Aldrig tidigare har vi sett en damspelare i Jämtland eller ÖB vara så bekväm med bollen. Amerikanskan har en bollteknik och en känsla i sina dribblingar som många herrspelare kan vara avundsjuk över.

Ja, det är en form av skön rytm i Popkeys sätt att hantera bollen.

Att hon dessutom har ett sånt enormt driv i steget gör att hon tar sig förbi motståndare med en frapperande lätthet.

Tala om värvning som Krister Blomgren gjort här. Den enda som kan konkurrera är Taylor Wurtz.

Det är en njutning att se Elena Popkey spela basket. Hon mixar speed, bollteknik och split vision i en salig blandning.

ÖB-Norrort 63-46 (36-20)

ÖB: Stina Dahlin 21, Elena Popkey 16, Frida Joelsson 11, Jenny Aronsson 8, Olivia Lindgren 3, Jonna Nilsson 2, Amanda Pettersson 2. Norrorts bästa: Rebecka Ekström 11,

Returer: 43-36 (Dahlin och Popkey 8 var).

Assists: 16-10 (Popkey 7).

Steals: 11-7 (Popkey 6).

Publik: 150.

Källa:

Fräscht och försvarsstarkt ÖB