You are here

Att möta barnen och få igång Basketlek

 Samla barnen i en cirkel

Börja med att presentera dig själv, berätta kortfattat om föreningen, du kan också passa på att skämta lite med barnen – försök hitta rätt nivå för barnens ålder. Fråga hur de mår och titta dem i ögonen. Barn vill ha uppmärksamhet, små gester och leenden från dig gör dem glada och avslappnade.

Berätta gärna lite om basket – basket är världens näst största idrott

Alla känner inte till basket! Fråga barnen om de känner några basketstjärnor, om de har spelat förut, om de har varit på match någon gång. Du ska självklart också berätta om sporten, kanske nämna några stjärnor och förklara några enklare regler. Men undvik baskettermer – gör det enkelt!

Visa alltid övningarna, du ska också vara med på lekarna

Det är här ditt ”sanna jag” komma fram. Eftersom du tycker att basket är roligt och vill att alla ska börja leka basket och inte spela basket från början, behöver du också vara med på lekarna. Barnen vill känna att du är en av dem. Se nu till att du är med på lekarna och kanske t.o.m. utmanar gruppen mot dig så de känner en gemenskap. Detta brukar oftast bli väldigt kul.

Kom på ett sätt hur alla ska hålla i bollen

När du håller i en Basketlek brukar barnen vilja studsa och leka med bollen – hela tiden. Det kan vara lite svårt att få ordning och sätta igång lekarna och ge instruktioner. Därför är det viktigt att visa dem hur basketspelare brukar hålla bollen när de lyssnar på sin tränare. Nedan kommer ett tips:

”Rött”

Lek ”Trafikljus” med barnen. Låt alla ha varsin boll och dribbla runt i hallen. När du visar något gult får de dribbla i låg fart, när du visar något grönt får de dribbla i full fart och titta upp så de inte krockar precis som när vi kör bil. När du visar något rött ska barnen stanna och hålla bollen i basketpositionen. Gå gärna runt och tryck på spelarna i sidled för att se om de har bra balans i sin position. Barnen lär sig snabbt vad ”rött” innebär och du kan använda det helt plötsligt för att öva in beteendet. Sen kan du använda ”rött” (kanske när det är för stojigt…) som kodord för att hålla i bollen och lyssna på vidare instruktioner.

Finns det låga korgar… dunka på!

Ta till alla knep du kan för att göra Basketleken rolig. Alla älskar dunkar, även barn som aldrig sett en dunk. Dunka på, dribbla mellan benen eller imponera på barnen genom att snurra bollen på pekfingret.

Populära lekar

I dessa lekar, är det viktigt att alla har en basketboll. Alla basketlekar ska anpassas till barnens ålder och förutsättningar. Kom ihåg att enligt spelarutvecklingsplanen ska: all träning och tävling ske på barns villkor med fokus på ”jag”.

Erfarenhet har visat att några av dessa lekar fungerar riktigt bra som isbrytare, till exempel High five, andra som avslutningslekar, till exempel Basketstopp. Det viktiga är att du som tränare provar dig fram med dessa lekar. Musik kan överlag fungera riktigt bra som stämningshöjare under aktiviteterna.

Vem är rädd för Micke Palm

Mike Palm är 210 cm och spelade förut i Sundsvall Dragons. Han är jättesnäll men i leken kan hen få vara lite ”farlig”.

Du och/eller en av deltagare är Micke Palm. Dessa ställer sig på mittlinjen i lokalen vänd mot resten av gruppen som samlats bakom baslinjen.

De som är Micke Palm ropar ”Vem är rädd för Micke Palm?” i kör. Alla andra ska ropa ” inte jag!” Alla ska då försöka ta sig över till andra baslinjen utan att bli kullade. Blir man kullad går man till mittlinjen och väntar på att alla ska ta sig över till andra sidan. Så fortsätter leken tills alla är kullade.

Om det finns möjlighet så använd gärna band i olika färger för att barnen ska kunna hålla reda på och se vilka som blivit kullrade. När de studsar bollen ska man försöka titta upp så att man inte springer in i varandra och göra sig illa. Man får inte kulla genom att slänga bollen eller slå på någon, utan det måste vara med handen.

Sabotageboll

Barnen älskar vara lite busiga och förstöra för varandra Här kan du verkligen motivera de att göra det ”med glimten i ögat”.

Denna lek går ut på att du ska slå undan andras bollar medan du själv har kontroll på din egen boll i dribblingen. Blir du av med bollen får du hämta den och studsa till en basketkorg. Där ska du skjuta tills du sätter den och så är du med i leken igen. Man kan göra leken i en uppkastcirkel eller använda sig av trepoängs- eller tresekundersområdet beroende på hur stor gruppen är.

Dribblingskull

Om den personen du har valt ut som jägare inte riktigt hänger med de andra kan du vara med och hjälpa till att jaga. Ha kul och njut.

Du skall utse två spelare som är jägare. De ska försöka kulla så många som möjligt. Man ska studsa bollen runt i salen och akta sig för jägarna. Om man blir kullad så blir man jägare. Till slut blir så blir det bara jägare kvar.

Viktigt: Använd band till jägarna så att det blir tydligt vem en ska akta sig för.

Tunnelkull

Du har inget val här än att vara med! Barnen vill krypa mellan dina ben och det kan bli lite dråpligt när du ska krypa genom tunneln… Det här är en enkel och rolig lek. Alla barn älskar kull, så njut av övningen.

Du skall utse två spelare till jägare. De ska försöka kulla så många som möjligt. Man ska studsa bollen runt i salen och akta sig för jägarna. Blir man kullad ska man stå stilla med benen brett och så ska någon som inte har blivit kullad krypa mellan dina ben samtidigt som hen studsar bollen. Lyckas man med det så får man studsa igen.

Viktigt: Alla studsar bollen!

Guld

Gymnastiklärarna brukar bli trötta på när barnen skriker. Här kan du motivera de att skrika ”guld” hur högt som helst.

Dela upp klassen i tre till fem barn per grupp beroende på hur stor klassen är och hur många korgar det finns i lokalen. Man skjuter bollen i korgen. Första gruppen till fyra mål ska skrika ”GULD”. Efter det kan man byta korg.

Viktigt: Om man ska köra denna lek för yngre barn är det bra om det finns låga korgar annars kan man hoppa över leken. Det kan vara lite svårt att skjuta på höga korgar, speciellt för de yngre.

Stillasittande/-stående dribblingar

Här ska du vara med och visa din bollteknik. Här är det inga avancerade dribblingar som gäller.

Håll dig till väldigt enkla dribblingar. Snurra bollen runt midjan, studsa bollen med vänster/högerhand, ligg ner och studsa, sitt ner och stå upp och så vidare. Barnen ska göra några enkla försök att följa med. Om ni har tillgång till stolar eller bänkar i salen använd de till att studsa bollen sittande. Oftast när barnen står och dribblar studsar de nästan alltid över midjan och vi vill gärna att de ska lära studsa bollen under midjan. Sittande dribblingar är perfekt för det.

Kasta/fånga kan vara en variation av övningen. T ex kan man kasta upp bollen i luften låta den studsa en gång för att sedan fånga den. Efter något försök så kan man lägga in att man ska klappa händerna x gånger, klappa framför/bakom, snurra runt, sätta sig på golvet etc.

 Stafett

Barnen kan ibland uppleva den här leken som lite svårare men den är väldigt enkel. Ta din tid att förklara leken och visa den.

Deltagarna delas in i lag om tre till fem personer och man får vara max tre, fyra grupper. Dessa grupper kommer i sin tur att delas upp i hälften, där grupperna stå mittemot varandra på baslinjen. De ska studsa bollen över till andra sidan och lämna över bollen till de andra i samma grupp. Hen i sin tur dribblar tillbaka bollen och lämnar över till andra sidan. Säg till dem att göra det två gånger var.

Denna lek rekommenderas att använda som uppvärmningsövning. Tryck på att det inte ska vara tävling utan bara mer för att komma igång.

Rockringboll

Rockringboll är bra samarbetsövning. Här kan du få hela gruppen att jobba tillsammans och hjälpa varandra. Hur ofta ser man killar och tjejer samarbeta i den här åldern? Inte så ofta, men här får du chansen att uppleva det.

Nästan alla gymnastiklokaler har rockringar, sprid ut dem på hela golvet. Barnen ska dribbla runt i salen och skjuta på alla korgar. Så fort du blåser i visselpipan, ska de så snabbt som möjligt dribbla till någon av ringarna, ställa sig med båda fötterna i ringen och hålla bollen ovanför huvudet. När alla har gjort det så kan du sätta igång leken igen, men du måste plocka bort en ring efter varje stopp. Till slut kommer det att vara endast en ring kvar. Det är viktigt att trycka på att man måste hjälpa varandra att få plats i ringensamarbeta. När det är bara en ring kvar så räcker det med att man har en fot i ringen.

Följa John

När du håller i Basketlek är det viktigt att du ser alla, det finns alltid någon elev som inte syns eller kanske känner sig lite utanför. Denna lek är väldigt bra för just dessa barn. Här kan du lyfta fram den som inte annars fått mycket uppmärksamhet är blyg eller tystlåten. Med denna övning kan du lyfta denna elev genom att utse henom till ”John”.

Leken är väldigt enkel. Den som är John ska dribbla runt i salen och alla ska göra som John. Man kan byta till flera ”John” under övningens gång.

Viktigt: Låt barnen var kreativa och göra precis vad de vill med bollen.

High five

Som ny baskettränare är det viktigt att barnen känner sig och trygga med dig. Därför är denna lek en utsökt isbrytare.

Du stå på mittenlinjen i mittcirkeln. Barnen ska studsa bollen till en korg och skjuta ett skott på korgen. När de har gjort det, skall de studsa tillbaka till dig, hoppa och ge dig en ”high five” samtidigt som de säger sitt namn. En perfekt uppvärmningslek.

Viktigt: Här ska du skratta med barnen, vara glad och bekräfta varje barn!

Svanskull

Här behöver du dela ut röda, gula, blåa eller gröna band som barnen ska ha som svansar bak i byxlinningen. Man ska försöka samla på sig så många svansar som möjligt. När man har tagit en svans från en kamrat ska man hänga den snett över axeln. Om man har blivit av med en svans springer man till tränaren för att få en ny svans att stoppa i byxlinningen. När alla svansar är slut stoppas leken och alla får räkna sina svansar. Man kan fråga vem som fick flest röda, blåa osv. för att få fler vinnare.

Viktigt: När man blir av med sin svans får man inte ta den som är runt axeln utan man behöver dribbla till tränaren för att få en ny. Annars tar leken aldrig slut…

NBA, Euroleague & Ligan

I den här leken har du chans att ge barnen en mycket kortfattad förklaring om dessa ligor och var de spelas.

Du kommer att använda dig av mittlinjen och baslinjerna. Barnen kommer att stå på mittlinjen och den kallar du för Ligan. Baslinjerna kallar du för Euroleague respektive NBA. Alla ska ha en boll. Du skall ropa till exempel ”NBA” och då skall barnen studsa bollen dit. Gör kombinationer: – Från Ligan till Euroleague och sedan stanna i NBA.

En variant på leken är att namnge planens delar. Tresekundersområdet, sidlinjen, baslinjen, straffkastlinjen, trepoängslinjen. Ge barnen uppdrag för att göra sig bekant med baskettermerna samtidigt som de får lite minnesträning.

 

 

Top