Vår basketfilosofi

På träning

• Vi ska använda samma spelsystem i de äldre åldersgrupperna för att göra det möjligt att gå mellan olika lag eller träna med olika träningsgrupper.
  • Vi ger alltid 100 %.
  • Vi ska sträva efter att alla att spelar på olika platser och tar olika roller för att därigenom utveckla och bredda individen.

Inför match

• Närvaro på träning påverkar vid uttagning till match. För äldre spelare tillkommer inställning som en annan viktig parameter.
  • Vi tar inte ut fler spelare än att alla som är ombytta får spela.
  • Vi värmer upp i Östersund Baskets färger.
  • Vi coachar i kläder som visar att vi representerar Östersund Basket.

Vid match

• Vi ger alltid 100 % och ger aldrig upp.
  • Att vinna är viktigt men aldrig på bekostnad av vår filosofi, stil eller våra mål.
  • Försvarsspelet ska vara aggressivt men juste, vi ska kämpa hårt och inte vara rädda för att slänga oss efter en lös boll.
  • Anfallsspelet ska präglas av kreativitet, spelförståelse och snabbhet där samtliga är involverade.
  • För de yngsta (i EBC/miniligan) är grundprincipen att alla spelar lika mycket.
  • Gör vi misstag försöker vi reparera det istället för att gnälla eller skylla på något.
  • Om någon spelare bryter mot vår stil under match bänkas hen för resten av matchen.

Efter match

• Vi tackar alltid motståndare och funktionärer för en god match.
  • Vi ger laget feedback och beröm när samtliga närvarar.
  • Då statistik förs är redovisning av lagstatistik att föredra framför individuell. Basket är en lagsport.
  • Eventuell negativ feedback ges alltid enskilt.

Våra ledare:

Ansvarar för att

• Vår policy följs
  • Beslut av verksamhetsledare och styrelse följs
  • Föra ut information från kansli och styrelse till medlemmarna
  • Genomgår föreningens anvisade utbildningsplan
  • Uppträder föredömligt
  • I god tid presentera en säsongsplanering för laget samt att informera om denna vid lagets uppstartsmöte eller annan lämplig tidpunkt där även föräldrar närvarar.
  • Lösa konflikter i rätt forum
  • Klubben kan idag inte förbjuda våra ledare att bruka vare sig snus eller tobak, men ser naturligtvis ett stort värde i, att ur fostranssynpunkt, inte bruka dessa i närvaro av våra ungdomar eller i andra sammanhang med engagemang inom klubben. Vad det gäller alkohol är det nolltolerans i närvaro av våra ungdomar. (Se drogpolicy)