You are here
Home > Spelare > NIU

I Östersund finns två stora basketföreningar; Östersund Basket samt Jämtland Basket. Östersund Basket är ungdoms- och damföreningen som under de senaste åren rönt stora framgångar i turneringar och fått fram flera spelare till landslagsverksamheten. Föreningens damlag spelar i Basketettan och har ambitionen att inom två till tre år spela i Basketligan Dam. Östersund Basket driver NIU Basket Östersund tillsammans med JGY, Jämtlands Gymnasium. Jämtland Basket spelar i Basketligan Herr och föreningens utvecklingslag har som målsättning att nästa säsong spela i Basketettan.

Östersund har en basketkultur som sträcker sig långt bak i tiden och historien visar att stadens basketfamilj har ett stort hjärta med öppna armar för att välkomna nya medlemmar.

Östersund Basket arbetar för mångfald och hälsa i ett samhälle där glädje, engagemang och mod är nyckelord. Vi arbetar för att inspirera våra aktiva att samarbeta och att gemensamt leda verksamheten med stort engagemang och med glädje. Vi arbetar för att individen med glädje, trygghet och stolthet kan utvecklas mot våra gemensamma och egna individuella mål.

Vi vågar och vi tar ansvar. Tillsammans skapar vi ett bättre samhälle.

Östersund Baskets vision är att vi ska vara Sveriges bästa basketförening för spelare, ledare och funktionärer.

NIU Basket Östersund – för att utvecklas som människa

Uppkast Barcelona vs Östersund_nBasket VM_nFörutom att vi givetvis följer SBBF:s kriterier och riktlinjer vill vi sätta en internationell prägel på utbildningen. Varje år erbjuds eleverna att till ett förmånligt pris åka ut i basketvärlden för att se basket på världsnivå samt möta internationellt motstånd.
2014 reste vi till Blanes i Spanien på vårt träningsläger. Vi tränade i deras fina anläggning och spelade matcher mot CB Blanes med våra lag. Vi åkte även in till Barcelona för att titta på World Cup-kvartsfinalerna där vi bl. a. fick se USA vinna över Slovenien. Höjdpunkten var ändå att få spela mot F.C. Barcelona med våra killar.
Året innan var träningslägret i Slovenien där vi även tittade på Sveriges herrars framfart i EM. Vi tror att förutom all basketerfarenhet som eleverna får så får de också en större förståelse för andra kulturer och en inblick i andra samhällens uppbyggnad.

 

 

 

 

Träningen är grunden till framgången

Vi vet att det inte finns några genvägar till framgång. Vi vill erbjuda våra spelare möjligheten att uppfylla sina drömmar. I Östersund har vi goda möjligheter till att träna mycket och vi ser fram emot den nya arenan som skall byggas där vi får ytterligare en hall att träna och spela i.

NIU Östersund – träning fyra förmiddagar i veckan

Under förmiddagarna tränar eleverna tre basketpass per vecka och tre styrkepass.  Ett basketpass är inriktat på individuell utveckling och två pass är riktade kring olika teman. Det kan vara hur vi löser olika sorters försvar i screensituationer, hur vi agerar utan boll vid attacker mot korgen eller hur vi läser och reagerar i vanligt förekommande situationer. Fokus för träningen är att utveckla individen tekniskt, taktiskt och mentalt på basketplanen. Den teoretiska idrottsutbildningen gör eleverna årskursvis tillsammans med NIU Östersunds övriga idrotter samt integrerat med den dagliga träningen.

Vi lyfter skivstänger med fokus på olympiska lyft två pass i veckan. Ett pass i veckan ägnar vi oss åt prehab-träning med inriktning på bålstyrka och styrkebalans i komplexa helkroppsrörelser.

Vi testar kontinuerligt våra fysiska egenskaper samt vår skottprocent från olika avstånd. Vi för samtal med eleverna för att utveckla individernas syn på sig själva och förmågan att ta ansvar för sin utveckling som basketspelare och medmänniska.

På kvällarna tränar spelarna i sina respektive lag. Det kan vara i Basketligan, Basketettan eller i division 2 beroende på vad individen behöver just nu för sin utveckling.

Vill du veta mer? Kontakta kansliet


Top